werelddoel #2

Geen honger

Verder

In Nederland is gezond eten genoeg. Je loopt de supermarkt in, vult een karretje en rekent af. Ging het overal maar zo makkelijk… In sommige landen is veel te weinig voedsel beschikbaar. Een op de negen mensen in de wereld leeft met honger. Dat kan niet. Dat mag niet. In 2030 mag niemand op de wereld nog hongerlijden.

Om dat doel te halen, moeten we niet alleen de honger van nu oplossen. Elke dag komen er op aarde meer dan 200.000 mensen bij. In het jaar 2050 zijn we met ongeveer tien miljard mensen op aarde. Voor al die mensen moet genoeg en gezond voedsel zijn. En de productie van dat voedsel mag niet ten koste gaan van het milieu.

In Nederland maken we heel veel voedsel op maar heel weinig landbouwgrond. Daarin zijn we een van de best presterende landen in Europa. We moeten wel uitkijken met de meststoffen die we gebruiken. Te veel stikstof blijft achter in de bodem. Zo komt het in ons grond- en oppervlaktewater terecht.

Er is ook goed nieuws! Steeds meer landbouw in Nederland is biologisch (ook al blijven we in Europa wel een beetje achter). We verbouwen ook steeds meer vleesvervangers, zoals peulvruchten en sojabonen. En in Nederland gooien we steeds minder eten weg. In 2011 was het 143 kilo per inwoner, in 2018 nog 123 kilo. En dat is meteen het slechte nieuws… Nederlanders gooien nog altijd veel te veel eten weg. Een gek idee, als we weten dat zoveel mensen in de wereld aan honger lijden!

Hoe scoort Nederland op dit werelddoel?

  • 1/2
    In 2022 stond 25% van de melkkoeien het hele jaar in de stal. In 2020 was dit nog iets meer: 26% Bron: CBS
  • 2/2
    Van alle landbouwgrond in Nederland was 4% in 2020 biologisch en in 2022 is dit nog steeds 4%. Daarmee staan we in de Europese Unie op de 22e plek, een plekje lager dan in 2020. Bron: CBS

‘We kúnnen honger in de wereld oplossen!’

Lot uit Amsterdam is kinderambassadeur van Werelddoel 2: geen honger
  • Waarom ben jij ambassadeur geworden van dit Werelddoel?
  • ‘Ik woon al mijn hele leven op een boerderij. Mijn ouders hebben een biologisch fruitteeltbedrijf. Mensen kunnen hier hun eigen fruit plukken, eitjes rapen en witlof oogsten. Ik zie dus hoe goed we het in Nederland hebben. Hier kennen we geen honger. Dat zou in de hele wereld zo moeten zijn. Iedereen heeft recht op gezond voedsel.’
  • En je bent vegetariër?
  • ‘Ik ben heel lang flexitariër geweest. Maar nu eet ik al anderhalf jaar helemaal vegetarisch. Ik heb wel eiwitten nodig, net als iedereen. Die moet ik dus uit andere dingen halen dan vlees. Dat is een leuke uitdaging.’
  • Waarom eet je geen vlees?
  • ‘Ik vind het niet oké dat we dieren maken, alleen maar om ze op te eten. Maar dat is heel persoonlijk. Ik vind niet dat de vleesindustrie helemaal moet stoppen. Er moet wel meer biologisch vlees komen. Dan hebben de dieren die we eten tenminste ook een goed leven gehad.’
  • Een groot probleem is voedselverspilling. Hoe ga je daar zelf mee om?
  • ‘Je hoeft niet bij elke hap te denken: dit zou iemand in Afrika ook kunnen eten. Maar we kunnen wel iets bewuster omgaan met eten, denk ik. Maak er bijvoorbeeld een soort wedstrijdje van: hoe minder je weggooit, hoe beter je scoort!’
  • Hoe krijg je andere mensen zover dat ze net zo met voedsel omgaan als jij?
  • ‘Ik praat er veel erover. Dat doe ik met liefde. Soms denk ik: volwassenen, luister wat beter naar kinderen. Wij zien ook wat er met de wereld gebeurt. We leren erover op school. Vooral de politici moeten wat meer kijken naar de lange termijn. We kúnnen honger in de wereld oplossen. Daarvoor hoeven we alleen maar de juiste beslissingen te nemen.’